fbpx

Telur Nutrisi Yang Terbaik Untuk Anak

BETUL KE TELUR MERUPAKAN NUTRISI YANG TERBAIK UNTUK ANAK?

nutrisi terbaik bagi anak

Telur salah satu Kepentingan nutrisi yang baik untuk anak kita!

Dua tahun pertama anak dangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan mereka. Jadi pemakanan adalah salah satu suber yang boleh membantu untuk pertumbuhan sikecil kita.

Telur murah, sedap dan boleh disediakan dengan pelbagai cara. Walaupun kanak-kanak yang melalui fasa susah makan dan hanya makan satu telur untuk satu hidangan akan beri mereka pelbagai nutrisi yang baik seperti:

Telur Terbaik untuk anak kita

1. Choline: untuk perkembangan otak, fungsi dan memori;

2. Folat: menghasilkan dan mengekalkan sel darah merah.

3. Zat besi: menghantar oksigen pada sel.

4. Lutein and Zeaxanthin: mengekalkan penglihatan yang baik dan menjaga mata dari sinaran UV berbahaya.

5. Niacin: sistem saraf berfungsi dengan normal dan bantu melepaskan tenaga.

6. Lemak omega-3: memperbaiki kolestrol darah;

7. Protein: menguatkan badan;

8. Vitamin A: melindungi dari kanser;

9. Vitamin B12: melindungi jantung;

10. Riboflavin: membantu tisu badan kekal sihat;

11. Vitamin D: menguatkan tulang dan gigi;

12. Vitamin E: bertindak sebagai antioksidan;

13. Zink: menguatkan sistem imunisasi

Pastikan juga mommy jaga kebersihan telur dengan tips ini:

1. Makan telur segar yang masih belum dikupas

2. Basuh kulit telur sebelum pecahkan.

3. Mommy dinasihatkan untuk tak beri anak telur setengah masak.

4. Tunggu sehingga anak mommy berusia sebulan sebelum beri mereka makanan.

Semoga bermanfaat ❤️

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak
masakan
milkupempire

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »
Uncategorized
milkupempire

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0