fbpx

RUNGSING BILA ANAK LAMBAT UNTUK SAMBUNG PERKATAAN

RUNGSING BILA ANAK LAMBAT UNTUK SAMBUNG PERKATAAN

Pernah tak kita sebagai ibubapa perhatikan dan risau berlaku ‘Speech delay’ pada anak-anak?
Dan tahu tak kita, anak yang lambat sambung perkataan ni lebih berisiko tinggi alami kelewatan berbahasa berbanding anak yang lambat bercakap.
Perasan tak, setiap kali ke klinik Ibu & Anak, nurse kat sana akan selalu tanya,
Anak dah boleh bercakap ke?
Apa perkataan anak boleh cakap?
Anak dah boleh sambung perkataan ke?
Sebab tulah kita sebagai ibubapa jangan ambil mudah pasal benda ni. Jangan pula bila sampai masa ke klinik,ibu main hentam je jawab dah boleh bercakap, sambung perkataan pun dah boleh padahal anak tu masih belum boleh sebenarnya.
No.. no.. no..
Sekurang-kurangnya bila cakap perkara sebenar, nurse pun boleh pantau dan bagitau bila masa sesuai untuk berjumpa Speech Therapist.
.
.
Agak-agaknya macam mana kita sebagai ibubapa nak tahu yang anak tu masih belum boleh sambung perkataan.
Jom baca dan faham apa yang disampaikan oleh Patologis Pertuturan Bahasa, Aishah Kassim tentang perkara ni.
Semoga bermanfaat.

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0