fbpx

RISAU ANAK TERLALU KURUS?

“Eh, kenapa anak kurus sangat? Kau tak bagi dia makan ke? Cuba bagi susu formula, confirm berat badan anak kau naik!”

Adoii yaii stress mak non kalau ramai yang tanya dan tegur macam tu. Sesetengah orang ni kalau nampak anak kita kurus sangat mesti akan expect kita tak bagi cukup makan lah, kurang minum susu lah, kurang gizi lah. Dan bla… blaaa

Memang ni antara dilema mak-mak yang mempunyai anak kurus. Tapi bagi akak perkara ni tak jadi masalah pun pada anak yang kecil tapi sihat dan bijak. Tetapi, apa yang menjadi bualan bila anak kurus ialah anak tak aktif dan tak nak makan. Pasti beribu anak kurus ni.

soalan akan disoal pada kita nantinya.

Bila dah dikaji selidik, anak dua faktor penyebab

1. Faktor genetik

Faktor genetik atau tak membesar dengan sempurna dalam rahim boleh menyebabkan baby kita ni jadi kurus. Semasa kelahiran pula, mereka mungkin berada di bawah bahagian ‘normal’ ketika diukur berdasarkan berat dan ketinggian. 
Walaupun anak kurus, namun kita kena juga perhati dari segi perkembangannya seperti pemakanan yang baik, cukup tidur, aktif bermain dan lain-lain.

2. Bayi yang alami masalah kenaikan berat badan

Dua-dua pun adalah anak yang memang mengalami masalah kenaikan berat badan. Ini kerana corak pemakanan yang kurang sihat. Tapi walau macam mana pun, jika berat badanya masih kurang dan tidak seiring dengan usianya, doktor akan melakukan teknik terapi pemakanan pada anak kita nanti.

Sebaik je anak kita ni boleh berjalan, lemak lemak mereka akan hilang dan menyebabkan berat badannya susut. Tapi kalau dia tetap aktif dan cergas setiap hari, mommy jangan nak risau sangat.
Kita hanya perlu pastikan si kecil itu:
👉🏻 Cukup makan 
👉🏻 perkembangan dan tumbesaran yang normal 
👉🏻 Tidak kelihatan lesu dan kurang bermaya 
👉🏻 Tidak terlalu kecil untuk usianya 
👉🏻 BMI adalah petunjuk yang bagus untuk menilai
Semoga perkongsian akak ni bermanfaat ❤️
SUMBER : AIZAH ZARIRAH

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak
masakan
milkupempire

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »
Uncategorized
milkupempire

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0