fbpx

PERIA KATAK!!!

peria katak

PERIA KATAK!!!

peria katak
Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan.
Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi.. hahaha!
Rupanya banyak kebaikan PERIA KATAK ni, lagi-lagi untuk kita perempuan tak kira lah anak dara, mak dara. Dalam berpantang atau pantang jumpa makanan. Memang digalakan sangat.
Meh baca berjemaah kebaikan-kebaikan peria katak ni.
Sharing is caring bersama kak eja ❤️

1. PENULENAN DARAH

Timbul bisul, alahan dan macam masalah kulit yang berpunca dari keracunan darah. Darah pun boleh beracun. Siapa punya angkara ni? Haiseh, lagi mau tanya ka. Mestilah angkara diri sendiri. Makan entah apa-apa… Bercampur aduk sampai menyebabkan keracunan darah.
Tak payah buang masa fikir lagi, pergi ke supermarket and beli peria. Amalkan makan peria semasa perut kosong. Perubahan boleh dilihat dalam masa 4-6 bulan. Perlu konsisten. Bukan hangat hangat tahi lembu.

2. Bagus untuk pesakit buasir

Jus peria bagus untuk pesakit buasir? Ini bukan rekaan saya tapi banyak yang bagi information. Hanya perlu buat jus peria campur susu and minum setiap pagi. Selepas sebulan akan nampak perubahannya. Mudahkan… InsyaAllah

3. Baik untuk perut

Peria sememangnya agen pecernaan yang bagus dan membantu dalam merangsang rembesan jus gaster. Makan peria boleh menghalang sembelit kerana peria mengandungi selulosa yang merupakan sumber fiber terbaik. Orang yang berpantang memang bagus kalau amalkan peria katak ni, tak ada lah terseksa disebabkan sembelit.

4. MEMBANTU MENURUNKAN BERAT BADAN

Mahukan bentuk badan yang perfect? Tak payah susah-susah lagi. Amalkan sahaja makan peria. Peria dapat merangsang hati untuk rembesan jus hempedu yang sangat penting untuk tingkatkan metabolisme badan. Cuba jangan tak cuba. “patutlah badan maintain slim, suka makan peria.” 😝

5. PENJAGAAN MATA.

Peria juga seperti lobak, mengandungi karoten yang tinggi. Karoten dapat mengurangkan masalah mata.

6. PERANGSANG IMUN

Minum segelas jus peria setiap pagi dapat membantu menguatkan sistem imun dalam badan. Sistem imun ibarat bodyguard yang jaga opis. Bodyguard melindungi opis daripada perompak. Sistem imun dalam badan menghalang penyakit yang serang.

7. PENJAGAAN KULIT

Peria boleh menghalang jerawat tumbuh berleluasa pada kulit muka kerana mengandungi ciri ciri penulenan darah. Kulit muka juga akan nampak lebih berseri seri. Baru tahu ini. Harus amalkan makan peria setiap hari. Lepas amalkannya jerawat pasti takkan berani datang lagi. Mau pergi beli peria lagi, nak berperang dengan jerawat. Habislah jerawat lepas ni….. Ahaks…. Gelak jahat plus tanduk kat kepala

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0