fbpx

PENTING SEMASA BAGI UBAT PADA ANAK

PERKARA YANG PERLU KITA TAU SEMASA NAK BAGI UBAT BATUK/SELSEMA PADA ANAK.

 

Batuk dan selsema merupakan salah satu penyakit yang kerap je berlaku pada simanja. Kita Sebagai ibu bapa memang kena mengetahui teknik mengendalikan batuk dan selsema.

Kalau kita menjaga anak kita sendiri, kita kena tahu bila kita perlu berjumpa dengan doktor atau cara bagi simanja ubat dengan betul.

Sila sentiasa pastikan bahawa kita mengikut arahan keselamatan yang diberikan. Namun, sebelum menggunakannya, kita mungkin nak mendapatkan nasihat pakar pediatrik.

Kalau telah mendapat kepastian, terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian apabila mengguna ubat batuk , khususnya:

1. Dos – jangan sekali-kali memberi dos yang lebih tinggi daripada yang disarankan.
2. Kekerapan – jangan sekali-kali mengurangkan tempoh di antara dos.
3. Mencampurkan dengan ubat lain – jangan sekali-kali menggabungkan atau mencampurkan dengan ubat yang diarah doktor atau ubat lain kerana anak anda mungkin mengambil sesuatu ramuan lebih daripada sepatutnya.
4. Jauhkan daripada kanak-kanak – Sentiasa pastikan anak anda tidak boleh mengambil ubat atau ubat-ubat lain dengan sendiri.
5. Penyedut ubat – sila pastikan asingkan penyedut ubat untuk ubat yang berlainan, jangan campur. Kalau ada satu, mommy cuci bersih-bersih sebelum nak menyedut ubat lain.

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0