fbpx

NAK JADI VOLUNTER TAPI TAK TAU NAK MULA?

NAK JADI VOLUNTER TAPI TAK TAHU NAK MULA?

NAK JADI VOLUNTER TAPI TAK TAU NAK MULA?

Alhamdulillah, pada 16th Feb Milkupempire telah bersama-bersama turun bersama NGO prihatin untuk turut serta bersama mereka menghampiri serta menyantuni golongan gelandangan dalam misi #tamakpahala #Milkupteam kali ini.

Memandangkan kami belum ada apa-apa pengalaman maka kami telah decide untuk bersama NGO demi mendekati golongan tersebut.

Sebenarnya NGO banyak buat activity macam ni. Diantaranya:

1. KECHARA SOUP KITCHEN

2. DAPUR JALANAN KUALA LUMPUR

3. PERTIWI SOUP KITCHEN

( UNTUK INFO LEBIH LANJUT, KORANG BOLEH REFER PADA GAMBAR )

Tapi, kami memilih untuk bersama kenchara soup kitchen, untuk khas pengalaman kami yang pertama ni. (Teruja sangat akak nak berkongsi pengalaman indah ni)

Kami semua rasa lega bercampur sebak dan penuh rasa kesyukuran dengan kehidupan yang kami dimiliki sekarang jika dibandingkan dengan gelandangan.

–> Bila kita fikir kita susah, ingatlah ada lagi yang susah diluar sana.

–> Bila kita buang makanan bila tak sedap, ingatlah, ada lagi yang masih tak makan sehari semalam di luar sana.

–>Jauhkan diri dari dadah dan seangkatan dengannya, kerana sampah itu memang mengherit manusia ke lembah penghinaan.

–> Bila nampak anak kecil dijalanan minta belas ehsan untuk makan, santunilah mereka walaupun dengan sebiji roti, kerana mungkin anak-anak tersebut terpaksa meminta disebabkan ibubapanya hanyut dengan dadah dibawah jambatan.

–> Didiklah diri kita menjadi tangan yang memberi, kerana tangan yang menerima itu ikhlas mendoakan kita dengan kegembiraan yang kita beri.

NAK JADI VOLUNTER TAPI TAK TAHU NAK MULA?
NAK JADI VOLUNTER TAPI TAK TAHU NAK MULA?

Kami semua pulang dengan doa dan harapan semoga para gelandangan semua berada dalam lindungan yang maha Esa selalu dan pastinya ada jalan keluar untuk setiap permasalahan mereka.

Jadi, hargailah apa yang kita ada sekarang ini. Syukuri dengan sentiasa beri dan beri. Beri khidmat yang kita mampu, beri infaq yang kita mampu, beri pertolongan yang kita mampu dan lain-lain lagi. PERCAYALAH, ERTI HIDUP ADA PADA MEMBERI.

Dan untuk siapa-siapa yang nak involve as volunteer tapi tak tau nak mula, tak tau nak buat macam mana? Insya Allah, cubalah approach orang-orang NGO itu untuk participate.

Aktiviti macam ni bagus juga untuk company-company yang nak buat team building macam akak dengan unsur CSR, korang boleh juga selitkan activity sebegini, sebab teratur dan organise dari orang yang berpengalaman.

Kenchara Soup ada buat aktiviti hari biasa dan minggu. Korang boleh pilih untuk kesesuaian masa semua.

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0