fbpx

MASUK ICU ANGKARA MAKAN LIMAU MANDARIN?

MASUK ICU ANGKARA MAKAN LIMAU MANDARIN?

Keseronokan yang bertukar TRAGEDI!​
Kak ekin perasan lepas makan sebiji dua, mesti akan rasa tekak tak selesa ya amat. Anak-anak pun sama.
Tapi tulah. Limau Mandarin ni kalau sekali makan, rasa nak makan berkali-kali pulak. Manis dia tu lain macam sedap.
Ingatkan Limau Mandarin ni bagus sebab ada vitamin C macam limau Sunkist. Tapi, lepas baca perkongsian Dr. Mazliana Mazlan baru lah kak ekin faham bahaya limau Mandarin ni.
Kata beliau, 54% keluaran limau Mandarin datang dari negara China. Tahukah kita yang tanah mereka ni bertoksik. Ya bertoksik! Bila tanah bertoksik, mesti beri kesan pada tanaman juga.
Seramkan?
Sebab tu kak ekin akan elakkan dari beli sayuran dan buah dari negara China.
Dan..untuk jadikan buah limau Mandarin tu tahan lama. Mereka gunakan Sulfur Dioksida (Sulfite).
Kesan Sulfite ni pada manusia seperti radang saluran pernafasan seperti batuk, sakit tekak, bersin, susah bernafas dan macam-macam lagilah.
Jadi kalau makan sebiji dua pun tekak dah rasa tak selesa, so apa makna dia? Mesti kadar Sulfite yang digunakan tu tinggi.
Kalau yang ada asma tu. Baik lupakan niat nak makan, ia boleh bawa maut tau tak.
Sahabat fb Kak ekin semalam pun ada cakap, dia sampai terpaksa dimasukkan dalam ICU lepas makan limau Mandarin ni. Bagai diberi nyawa untuk kali kedua.
Sampai macam tu sekali bahaya dia.
Pada yang teringin sangat nak makan limau mandarin tu. Boleh je makan. Tapi..rendamkan dulu buah limau dalam air. Sebaiknya cuci dengan sabun sayuran.
Supaya Sulfite yang berada di kulit limau tak menyentuh isi limau yang nak dimakan.
Boleh faham ke?
Jadi, beringatlah ya makan limau Mandarin musim perayaan ni.
– Kak Ekin –

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0