fbpx

Makan tomato boleh jadi cantik dan sihat!

Makan tomato boleh jadi cantik dan sihat!

Sangat berkesan tomato untuk cantik dan sihat! 

Siapa peminat tomato dekat sini? Siapa aje yang tak kenal dengan buah tomato kan? Semua orang kenal kot. Biasanya orang akan letak tomato dalam masakan seperti masak lemak, masak kari, asam pedas, tomyam dan kadang-kadang dalam masakan sambal pun ada orang letak. Buah tomato yang masak berwarna orang kemerahan (masak ranum). 

Sebenarnya, kita boleh memperolehi kebaikan yang sangat banyak kalau kita makan buah tomato ni tak kiralah dalam bidang kecantikan dan kesihatan. 

Sesetengah orang gemar makan buah tomato secara mentah atau dijadikan jus. Kalau ibu-ibu mahu tahu, buah tomato sangat bagus dimakan begitu sahaja sebab tomato mentah sangat kaya dengan nutrisi dan ia mengandungi air yang tinggi. Sifatnya yang tinggi kandungan air yang menjadikan tomato ini sangat istimewa kerana ia boleh melembapkan kulit kita. Selain itu, tomato juga kaya dengan kalsium, mineral, vitamin A, vitamin C, flavoniod, vitamin B kompleks, tiamin, folat dan niacin yang mana ia baik untuk kulit dan turut baik untuk kesihatan mata.

Selain itu, buah tomato mengandungi antioksidan iaitu lycopene dan zea-xanthin yang mana ia mampu melawan radikal bebas yangn mampu merosakkan kulit kita. Tomato juga bagus sabab ia bersifat antikanser dan mampu mengelak reaksi kerosakan akibat pemakanan harian dan pendedahan kepada elemen alam sekitar sehingga merosakkan kesihatan dan menjejaskan penampilan. Selain dari itu, buah tomato juga dikatak dapat memulihkan sel dan membina otot kerana ia mengandungi protein.

Dari segi penjagaan wajah pula, tomato berupaya merawat liang roma yang terbuka. Caranya senang je, cuma campur kan 4 sudu jus tomato dengan 1 sudu air, kemudian sapukan campurkan itu pada seluruh muka menggunakan kapas. Biarkan 15 minit sebelum di cuci bersih. Di samping itu, dengan menggosok tomato yang dipotong pada kulit muka sehingga jus tomato tu menyerap ke dalam kulit. Selain ia boleh menjadikan wajah cantik berseri, ia juga boleh menjadikan warna kulit lebih sekata dan kelihatan lebih sihat.

Selain dari isi tomato, kalau korang nak tahu biji tomato pun mempunyai kelebihan dalam merawat masalah kulit. Biji tomato dikatakan dapat membantu merawat masalah penuaan pramatang. Caranya adalah dengan menyapu tomato yang telah di kisar pada wajah korang sebelum tidur. Biarkan sampai kering dan dicuci pada keesokan paginya. Buah tomato juga dikatakan mampu merawat jerawat dan ruam panas. Caranya adalah dengan membelah tomato. Kemudian sapu kan ia pada wajah. Kalau korang nak sapukan isi tomato pada wajah pun boleh, lepas tu biarkan kira-kira 1 jam, kalau korang nak hasil yang bagus, lakukan secara konsisten.

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0