fbpx

Macam Mana Kalau Anak Keracunan Makanan?

MACAM MANA NI, ANAK KERACUNAN MAKANAN?

 

Siapa yang tak panik bila tiba-tiba anak kercunan makanan.

Ingatkan kalau dah masak sendiri kat rumah bolehlah kita hindarkan anak terkena keracunan makanan. Tapi sangkaan itu meleset sama sekali. Aduhh!!!

Rupanya keracunan makanan ni boleh terjadi bila kuman hidup yang membiak dalam makanan yang telah rosak.
Dalam kes macam tu kuman boleh hidup dalam makanan yang kurang masak, tak, ditapis atau tidak disimpan dalam peti sejuk dengan betul.

Antara kuman yang menyebabkan keracunan makanan seperti Campylobacter, Staphylococcus, Salmonella, dan Escherichia coli. Selain itu, virus, parasit atau toksin pun boleh menjadi salah satu punca keracunan makanan. Sebab sejenis radang perut dan usus yang boleh menyerang sesiapa pun termasuklah baby, kanak-kanak dan orang dewasa.

Tips merawat bila keracunan di rumah, mommy jangan PANIK!

• Kalau demam, makan ubat acetaminofen 
• Pastikan anak hidrasi dengan baik (banyakan minum air kosong) 
• Bagi anak makan larutan Oral Rehydration Salt (ORS) seperti ceralyte, oralyte dan pedialyte supaya dapat gantikan nutrien yang hilang kerana muntah dan cirit birit. 
• Hindari anak ambil sebarang produk tenusu selama dua hingga tiga hari kerana ia boleh memburukkan cirit birit dan muntah. 
• Walaupun anak elak makan, jangan henti pengambilan makanan selama 24 jam. 
• Dapatkan rawatan segera dan berjumpa doktor jika simptom yang ditunjukkan lebih teruk

Semoga bermanfaat ❤️

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0