fbpx

Keseronokan yang bertukar TRAGEDI!

Keseronokan yang bertukar TRAGEDI!

Keseronokan yang bertukar TRAGEDI!​

Akak sangat bersimpati atas apa yang menimpa anak puan cha. Puan cha adalah salah satu kawan akak di Facebook.

Kejadian ini, menyedarkan kita supaya lebih berhati-hati kalau membeli belon untuk anak-anak. Sebab kejadian ni bukan pertama kali berlaku.

Korang masih ingat tak pada tahun 2017 ada sorang anak-anak lelaki melecur disebabkan belon gas ni meletup dekat muka dan tangan? Keseronokan itu bertukar menjadi TRAGEDI!!

Kita semua tau, anak-anak mesti seronok bila dapat belon. Lagi-lagi belon yang boleh terbang dan banyak karakter kartun animasi. Kemain melompat bintang kalau dapat..

Tapi, pernah tak kita ambik tau atau kaji macam mana belon tu boleh terbang?

Belon yang boleh terbang mengandungi gas yang diberi nama (GAS HIDROGEN).

 

Keseronokan yang bertukar TRAGEDI!​

Kebiasaannya, gas hidrogen digunakan dalam bentuk gas dan cecair di dalam industri petroleum serta penghasilan makanan dan elektronik.

Malah hidrogen dihasilkan melalui kaedah elektrolisis iaitu dengan menggunakan arus elektrik untuk memisahkan kandungan air menjadi hidrogen dan oksigen.

Selain itu, ia mudah terbakar dan meletup apabila bercampur dengan oksigen atau didedahkan kepada api.

Masa nak membeli belon, sila pastikan lihat pada tepi tong gas digunakan. Kalau kepala tong gas berkenaan nampak seperti boleh dibuka atau mempunyai skru, ia sudah semestinya gas hidrogen dan mommy perlu tahu ape resiko yang bakal berlaku jika tiada pemantauan dari yang pakar. Kalau perlu, Sebaiknya elakkan daripada membeli belon menggunakan gas helium dan hidrogen!

Gas hydrogen mudah terbakar, dan helium tak! Untuk info lebih sahih boleh tanya yang pakar untuk side affect kedua-dua gas ni 🥰

Semoga perkongsian akak memberi banyak manfaat untuk semua. Isnya Allah ❤️

Aizah Zarirah

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0