fbpx

KESAN PADA BAYI JIKA TAK JAGA PEMAKANAN

KESAN PADA BAYI JIKA IBU TIDAK JAGA PEMAKANAN !

Apa akan jadi pada bayi dalam kandungan kalau ibu tak cukup makan? Banyak ibu yang kurang menitik berat pemakanan yang diambil ketika mengandung. Tapi tahukan ibu bahawa kalau ibu kurang mengamalkan makanan yang seimbang, ianya boleh memberi kesan buruk kepada bayi.

Oleh itu semua ibu dan wanita tau mereka perlu ambik makanan yang seimbang dan berkhasiat sesama hamil! Tapi, ada juga yang degil dan suka ambik lewa tentang penjagaan makanan.

Jom admin kongsikan sedikit apa kesan pada bayi jika ibu tidak menjaga pemakanan yang sepatutnya.

1.KEMATIAN

2. TUMBESARAN SI KECIL TERBANTUT

kesan buruk pada bayi jika pemakanan seimbang tak diamalkan 3

3. KECACATAN NEUROLOGIKAL

kesan buruk pada bayi jika pemakanan seimbang tak diamalkan 1

4. BERAT BAYI TAK CUKUP MASA LAHIR

kesan buruk pada bayi jika pemakanan seimbang tak diamalkan 2
Jadi makanan yang berkhasiat tak bermakna perlu yang mahal-mahal. Dan tak juga perlukan supplement tambahan. Ibu hanya perlu jaga makan, cukupkan carta makanan yang seimbang pun dah cukup untuk bayi dalam perut.
Sia-sia ambik supplement yang beratus ringgit tapi bab pemakanan suka ambik lewa. Selain untuk kesihatan mommy, pemakanan yang sihat amat penting untuk tumbesaran dan kesihatan si kecil yang ada dalam rahim mommy itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0