fbpx

KENALI TANDA-TANDA BAYI TUMBUH GIGI!

JOM KENALI TANDA-TANDA BAYI TUMBUH GIGI!

Malam ni admin nak kongsikan tanda-tanda anak kalau nak tumbuh gigi.

Ramaikan yang tak sedar kadang-kadang kalau nak nak tumbuh gigi ni. Kadang mereka akan meragam, demam panas.

1. Air Liur Meleleh Akibat Tumbuh Gigi

Semasa fasa tumbuh gigi, air liur akan keluar dengan banyak. Ibu bapa mungkin akan perasan bayi mereka mula masukan mainan ke dalam mulut.

Ada yang akan menghisap atau mengigit jari mereka. Pakailah kain alas dada pada bayi supaya mereka lebih selesa dan baju mereka tidak basah.

2. Ruam Akibat Air Liur

Air liur yang berlebihan juga boleh menyebabkan ruam pada muka bayi, terutamanya apabila kulit yang selalu tergeser pada permukaan yang basah dengan air liur mereka sendiri.

Ruam ini nampak merah, kembang sedikit dan akan muncul di sekitar bibir dan dagu bayi. Bersihkan air liur berlebihan dari kulit dengan kain dan air suam, kemudian lap kering dengan perlahan-lahan. Sapukan dengan cream ringan seperti Bud’s Super Soothing Cream.

3. Cirit-brit

Sesetengah bayi akan cirit- birit disebabkan air liur yang berlebihan. 
Apabila di bawa berjumpa doktor, dia menjelaskan bahawa apabila bayi tumbuh gigi, macam-macam benda akan masuk ke dalam mulut mereka.
Ini juga satu lagi sebab mengapa bayi cirit-birit apabila tumbuh gigi. Kalau kulit punggung selalu basah, ada kemungkinan besar mereka akan mengalamai ruam lampin. Jadi jangan lupa sapukan krim dan pastikan mereka minum air agar sentiasa terhidrat.

4. Demam dan cepat marah
Apabila gigi keluar melalui tisu lembut gusi, ia boleh menghasilkan demam yang rendah (kira-kira 38.3 darjah C). Anak mungkin akan lebih merengek akibat menaham sakit dan demam.
Mommy boleh cuba buat “sponging” untuk mengawal suhu bayi dengan tuala dan air suam. Jika demam masih berterusan, bawa pergi jumpa doctor.
5. Suka Mengigit
Cuba bagi sesuatu yang sejuk dan keras. Buah-buahan beku atau sejuk adalah pilihan baik untuk anak yang sedang tumbuh gigi. Untuk mengelak mereka dari tercekik, banyak juga jenis teething toys yang boleh menyenangkan gusi anak. Carilah teething toy yang senang dipegang dan pastikan mommy kerapkan pembersihan mainan itu.
 
tanda anak nak tumbuh gigi
SUMBER : AIZAH ZARIRAH

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak
masakan
milkupempire

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0