fbpx

Jenis Makanan Yang Boleh Menyebabkan Keguguran

Makanan pun boleh menyebabkan KEGUGURAN?

Sedih rasanya bila keguguran semuanya gara-gara tersalah makan!

“Kenapa nak salahkan makanan? Kalau itu dah ketentuan Allah?”

Ye, memang betul tadir semua itu dintangan Allah. Tapi kita sebagai manusia yang Allah berikan Akal dan fikiran tak salah untuk berwaspada, berjaga-jaga. Sentiasa beringat dan ambik tahu makanan yang boleh menyebabkan keguguran ni.

Jangan di sebabkan nafsu makan, dan kita boleh makan semua benda. Kita telan sampai kehilangan 1 nyawa yang kalian tunggu-tunggu selama ni.

Apapun di awal kehamilan mommy-mommy kena sentiasa berjaga-jaga sebab kandungan masih dalam keadaan lemah.

Jom Admin kongsikan beberapa jenis makanan yang boleh menyebabkan keguguran di awal kehamilan. Perkongian ini admin ambil daripada facebook Aizah Zarirah.

Manusia yang Mempunyai Akal dan fikiran tak salah untuk berwaspada, berjaga-jaga. Sentiasa beringat dan ambik tahu makanan yang boleh menyebabkan keguguran 1

Nenas ini memang salah satu buah yang sedap dan ramai suka. Tapi, nenas pun adalah salah satu makanan yang boleh menyebabkan keguguran. 

Sebab nenas adalah buah yang tajam dan boleh terjadinya kontraksi awal ketika wanita hamil di trimester pertama.

Ada yang bertanya buah nenas saja ke? Ya betul, semua jenis makanan yang berasaskan nenas TAK BOLEH. Sama ada jus nenas, kuah pajeri nenas dan jem nenas. Semuanya perlu elak.

Menurut kajian, kafein termasuk dalam kategori makanan yang boleh menyebabkan keguguran atau bayi lahir kurang berat badan. Jadi sebaiknya, mommy kena pastikan elak dari minum minuman yang berasakan kafein seperti kopi, teh, nescafe, coklat dan minuman tambah tenaga yang lain.

Manusia yang Mempunyai Akal dan fikiran tak salah untuk berwaspada, berjaga-jaga. Sentiasa beringat dan ambik tahu makanan yang boleh menyebabkan keguguran 3

Walaupun ketam kaya dengan kalsium, tapi ia juga tinggi kolesterol. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan pengecutan rahim dan membawa kepada pendarahan lantas penyebab keguguran.

Makanan pedas pun mommy perlu dielakkan kerana ia antara makanan yang boleh menyebabkan keguguran, kelahiran bayi pramatang dan kontraksi awal lantas berlakunya pendarahan. Sebaiknya ibu, jangan ambil makanan pedas-pedas ini di awal kehamilan kalau nak bayi lahir sihat.

Manusia yang Mempunyai Akal dan fikiran tak salah untuk berwaspada, berjaga-jaga. Sentiasa beringat dan ambik tahu makanan yang boleh menyebabkan keguguran 3
Manusia yang Mempunyai Akal dan fikiran tak salah untuk berwaspada, berjaga-jaga. Sentiasa beringat dan ambik tahu makanan yang boleh menyebabkan keguguran 5
Makanan yang diproses ialah seperti sosej, daging burger, daging cincang, nugget dan lain-lain. Semasa kehamilan, makanan proses ini dianggap tak selamat dan tak bagus untuk bayi dalam kandungan.
Selain itu, mommy pun kena juga elak makan makanan yang kurang masak atau mentah kerana bakteria yang terdapat dalam daging boleh menyebabkan masalah teruk seperti keguguran, kematian bayi semasa lahir atau pramatang.
Jadi, adalah penting untuk ibu memastikan ayam dan daging dimasak dengan betul. Walhal, telur pun harus dimasak sempurna.
 
 
 
 

Semoga Bermanfaat !

 

Kredit : Facebook Aizah Zarirah

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak
masakan
milkupempire

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0