fbpx

JADUAL TIDUR BAYI MENGIKUT UMUR!

JADUAL TIDUR BAYI MENGIKUT UMUR

Pernah tak mommy kusut-masai gara-gara bayi tak nak tidur malam? Letak dalam katil baby serba tak kena. Masuk dalam buaian pun masih celik mata. Apa cara untuk betulkan pola tidur bayi? 

Menurut pakar, kemungkinan besar bayi tidak akan tidur dalam waktu yang panjang. Bahkan, mereka hanya akan tidur satu hingga tiga jam dalam beberapa bulan pertama. 

Apatah lagi, bayi baru lahir juga akan kerap bangun malam untuk menyusu.

Jom cheklist jadual tidur mereka mengikut umur. 

#1 Bayi 
* Bayi baru lahir hingga tiga bulan memerlukan waktu tidur antara 14 hingga 17 jam sehari. 
* Bayi usia empat hingga 11 bulan sebaiknya mendapatkan tidur selama 12 hingga 16 jam sehari. 

#2 Kanak-kanak 
* Kanak-kanak yang mencapai usia dua tahun harus memiliki pola tidur yang teratur iaitu antara 11 hingga 14 jam sehari termasuk tidur siang. 

#3 Pra sekolah 
* Kanak-kanak yang berumur lima tahun ke atas, jam tidurnya sedikit berkurang kerana pelbagai aktiviti yang mereka lakukan seperti pergi sekolah, mengaji Al-Quran, bermain dan lain-lain. Setidaknya mereka harus mendapatkan tidur antara 10 hingga 13 jam sehari termasuk tidur di waktu petang. 
* Mereka perlu mendapatkan waktu tidur yang konsisten supaya tetap bertenaga untuk melakukan sebarang aktiviti keesokannya

 

KREDIT : AIZAH ZARIRAH

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak
masakan
milkupempire

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »
Uncategorized
milkupempire

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0