fbpx

FAKTOR SUSU BADAN IBU BERKURANG

 

FAKTOR SUSU BADAN IBU BERKURANG.

 

A.Keadaan Tubuh Ibu Sendiri.Keletihan, stress, datang period dan sedang mengandung boleh menjadi faktor susu merudum.Pengeluaran susu ibu juga sangat berkait rapat dengan 2 hormon iaitu hormon prolaktin dan oksitoksin. Hormon prolaktin untuk membantu menghasilkan susu manakala hormon oksitoksin (hormon gembira) untuk merangsang pengeluaran susu ibu.

 

B.Pengambilan Air Kosong Tidak Mencukupi.Antara komponen utama susu adalah air. Jika ibu kurang meminum air, bagaimanakah susu ibu hendak dihasilkan.


C.Pengambilan Makanan Dalam Diet Harian Tidak Seimbang.Khasiat susu ibu adalah bergantung kepada apa yang ibu makan. Kita disarankan untuk mengambil makanan yang seimbang dan berkhasiat agar tubuh kita cukup nutrien.


D.Penggunaan Pam Yang Kurang Sesuai.Ramai yang mengeluh apabila mengepam mereka rasa sakit dan susu yang keluar sedikit sahaja. Punca utama ialah kerana penggunaan pam yang kurang sesuai.


E.Terdapat sejenis bahan penghalang di dalam susu ibu yang boleh mengurangkan atau menghalang penghasilan susu.


F.Penghasilan susu ibu juga dikawal di dalam payudara itu sendiri.


G.Jika susu ibu dikeluarkan,sama ada secara penghisapan atau perahan,maka bahan penghalang ini juga akan dikeluarkan.maka lebih banyak susu akan dihasilkan


-jika bayi berhenti menghisap daripada salah satu payudara,penghasilan susu akan terhenti.
-jika bayi hanya menghisap daripada salah satu payudara,payudara tersebut akan menghasilkn susu lebih banyak dan menjadi lebih besar.
-bagi memastikan payudara terus menghasilkan susu,susu perlu dikeluarkan daripada payudara.

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0