fbpx

CHECKLIST IBU SEMASA DI HOSPITAL

Senangnya kalau ada checklist barang apa yang perlu dibawa ke hospital nanti.

Haa, Kak ekin selalu tau nampak mereka yang bakal bergelar ibu ni tanya soalan macam ni. Lebih-lebih lagi ‘first time mommy’.

Memang Kak ekin tak nafi, kita orang perempuan ni terlebih teliti sikit. Kalau tanya si suami, agak-agak semua nak dipunggahnya.

Ada tu minta bawakan baju anak, betul-betul baju dia bawak. Seluarnya mana?

Adoii….

Nak gelak pun ada, nak marah pun ada kan. Tapi nak buat macam mana, dah namanya lelaki.

Jadi apa kata Kak ekin sediakan checklist untuk ibu-ibu.

Tapi ingat, kandungan 36 – 38 week tu dah kena sediakan barang-barang untuk ke hospital. Jangan nak tunggu sampai masuk 40 week.
38 week tu baby dah cukup matang untuk keluar tau. Jadi kena sediakan awal-awal supaya takde barang yang tertinggal nanti.
Jom tengok apakah barang-barangnya.
Checklist ni sesuai untuk ibu lahirkan anak di hospital kerajaan. Di hospital swasta, mungkin banyak keperluan sudah disediakan.
Jadi sebab tu kita perlu senarai ni semua.
Sama-sama kita check dan tick. Kalau Kak ekin ada terlupa listkan, bagitau tau. Mungkin dapat bantu ibu-ibu yang lain juga.

Semoga bermanfaat.

Biasanya bila diwad, ibu hanya pakai baju hospital je. Jadi Kak ekin listkan baju dan kain untuk balik nanti.
.
Dihospital kerajaan biasanya tak dibenarkan untuk charge hp. Jadi sediakan terus powerbank sebagai persediaan.
Ketika masa mandi bayi pada waktu pagi, nurse akan mandikan bayi. Mandian bayi tu Kak ekin senaraikan je kot-kot perlu.

SUMBER : NURASYKIN ALI

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak
masakan
milkupempire

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0