fbpx

Cara Senang Nak Panjang dan Sihatkan Rambut Bayi

"Alahai kesiannya anak mama ni, rambut pun tak lebat. Tak boleh la mama nak ikat toncang raya ni."
Jom tengok sini cara senang nak panjang dan sihatkan rambut bayi

Baby baru lahir ni ada yang rambutnya dah semulajadi panjang dan lebat. Tapi, ada juga yang ‘botak’ dan hanya ada rambut-rambut halus.Jadi, apa yang kita boleh buat supaya rambut baby kita tumbuh sihat dan cepat panjang? Ini antara petua dan tips yang boleh mommy semua cuba.

aloe vera

Aloe Vera

Korang boleh menggunakan ekstrak aloe vera organik untuk disapukan pada kepala baby.
Aloe vera memiliki banyak khasiat semulajadi dan bersifat antioksidan untuk melembapkan dan menguatkan rambut baby selain panjang dan sihatkan rambut bayi.

Cara-cara: Ambil dua atau tiga helai daun dan potong kepada dua bahagian. Perah gel yang terkandung di dalam daun tersebut dan sapukan rata pada kulit kepala dan rambut. Biarkan selama setengah jam. Bilas dengan air sederhana suam. Lakukan sekali atau dua kali dalam masa seminggu untuk mendapatkan rambut sihat dan lebat.

minyak kelapa

MINYAK KELAPA

Panaskan minyak kelapa biarkan suam dan urut kulit kepala baby menggunakan minyak kelapa tersebut dengan hujung jari. Lakukan urutan membulat dan jangan terlalu kuat pulak urutan tu. Pasti rambut bayi akan panjang dan sihat.

avocado

AVOKADO

Gunakan 1 biji isi avokado, campurkan dengan sedikit santan segar bersama 1 sudu madu asli. Lumurkan pada kulit kepala baby dan biar 15 minit sebelum membilasnya. Lakukan seminggu sekali atau dua kali seminggu dan pasti mommy akan lihat keberkesanannya rambut bayi panjang dan sihat selepas 2-3 minggu.

buah keras

BUAH KERAS

Goreng buah keras tanpa minyak sehingga minyaknya keluar sendiri. Kemudian tumbuk buah keras dan sapukan pada rambut bayi. Biarkan beberapa saat supaya minyak buah keras meresap ke dalam kulit kepala bayi. Kemudian bilas rambut anak dengan air bersih. Lakukan dengan kerap untuk panjang dan sihatkan rambut bayi dan pastinya  mendapatkan hasil yang berkesan.

Ok ini adalah antara petua-petua yang mommy boleh buat dekat rumah.

Atau rasa macam tak sempat nak buat. Mommy Boleh cuba hair special wangi strawberry:

Hair Mist Baby by Boomi Baby.

Boleh share kalau rasa posting ini bermanfaat.

Love much,
Aizah Zarirah

#BoomiBaby

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak
masakan
milkupempire

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »
Uncategorized
milkupempire

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0