fbpx

Cara Nak Jauhkan Anak Dari Jangkitan Selsema

Cara Hilangkan Selsema
Tengok anak jiran, selsema. Hantar anak pergi sekolah pun ada yang hidung merah pagi-pagi. Rasa risau je kan. Ada beberapa tips yang boleh mengelakkan anak-anak kita dari di jangkiti selsema. Boleh kita praktikkan bersama.
1. Cuci tangan.
Galakkan anak mencuci tangan jika rakan mereka di jangkiti selsema. Ini bagi mengelak berlaku jangkitan ketika bersalaman ataupun bermain. Pastikan mereka mencuci tangan dengan bersih.
2. Tidur yang cukup.
Badan yang penat tidak dapat melawan penyakit atau jangkitan dengan baik. Jadi pastikan anak-anak dapat tidur secukupnya selama 8 hingga 10 jam setiap hari.
3. Makanan seimbang.
Pengambilan buah-buahan dan sayur segar dapat menyokong sistem imunisasi badan. Tentu ianya lebih mudah daripada merawat selsema.
4. Jauhkan diri.
Paling mudah, jauhkan diri dari mereka yang sedang di jangkiti selsema terutamanya demam. Lebih-lebih lagi bagi bayi kerana sistem imunisasi bayi belum cukup kuat untuk dan mereka sangat mudah dijangkiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0