fbpx

Cara Nak Ajar Anak Minum Air Masak

Susahnya anak nak minum air masak. Sampai kadang-kadang paksa pun tetap tak nak minum.

Selalu atau tidak ibu menghadapi masalah seperti ini ? kadang-kadang rasa nak berputus asa ? Tunggu ! Jom Admin kongsikan cara nak ajar anak minum air masak yang telah kongsi daripada facebook Nurasyikin Ali. Semoga topik kali ini dapat menbantu ibu-ibu dalam menjayakan misi untuk ajar anak minum air masak .

Semoga Bermanfaat !

cara nak ajar anak minum air masak

Nak tarik minat mereka untuk minum, cuba bawa ke pasaraya dan suruh mereka pilih botol atau cawan mana yang paling mereka suka.

Bila dah selesai pilih, bayarlah walaupun si anak tu pilih botol yang agak mahal sikit .Tapi, letakkan syarat yang botol tu cuma boleh diisi air masak je. Bukan air manis.

cara nak ajar anak minum air masak 2

Kak ekin rasa straw ni yang paling mereka suka. Mana taknya, boleh tengok air berpusing-pusing kat straw tu kan.

Bukan anak je, kadang-kadang kita yang dah dewasa pun seronok bila tengok air mengalir kat straw tu.

cara nak ajar anak minum air masak 3

Buat permainan untuk anak. Contohnya main lumba-lumba minum ke. Takpun kalau mereka berjaya habiskan air, bawa kemana-mana yang mereka suka sebagai ganjaran.

cara nak ajar anak minum air masak 4

Cubalah letak hirisan lemon ke, tembikai ke atau apa sahaja yang boleh menarik minat mereka untuk minum. Cara ni boleh membantu untuk ajar anak minum air masak.

cara nak ajar anak minum air masak 5

Cara lain nak ajar anak minum air masak ialah cuba bekukan hirisan buah-buahan kedalam bekas ais yang jadikan ais tu berbentuk dengan cantik.

Lepastu masukkan kiub tadi kedalam air kosong. Pasti anak suka.

cara nak ajar anak minum air masak 6

Sediakan juga jus buah-buahan tapi dengan syarat, air masak perlu dihabiskan dahulu. 

Jadi sebagai ibu kita kena pandai psikologi mereka supaya minum. Jangan mengalah dulu.

cara nak ajar anak minum air masak 7

Sebelum kita suruh anak minum air masak, kita yang perlu jadi ‘Role Model’ untuk mereka. Tunjukkan yang kita pun sukakan air masak.

Diambil Daripada : Facebook Nurasyikin Ali

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak
masakan
milkupempire

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0