fbpx

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah

Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat.

Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita.

– Mak berpantang dan hamil bagus untuk menambah darah

– Mak menyusu untuk Milkbooster

– Anak dara elok minum time datang haid sebab boleh melancarkan darah. Kalau dah lancar, kurang lah senggugut!

Kurma Merah mempunyai kandungan sodium yang sangat rendah serta sumber penting serat pemakanan dan kalium. Kurma merah juga menyediakan nutrien penting dalam diet seperti Vitamin A, Vitamin C, Vitamin E, Vitamin K, Vitamin B6, Thiamin, Niacin, Riboflavin dan Zat besi. Jadi air kurma merah ini sangat bagus di minum pada awal pagi untuk mak berpantang  dan hamil.

Jom kita belajar cara untuk buat air rebusan kurma cina merah ini:
1. Cara minumnya pelbagai. Boleh rebus atau rendam dalam air panas. Kalau nak manis campurkan gula batu dan renehkan sekali.

2. Boleh belah-belahkan buah itu dulu pun boleh. Terpulang pada selera masing-masing.

3. Nak masukkan dalam masakan pun boleh. Campurkan ke sup sayur, sup ayam, bubur nasi atau apa-apa yang sesuai. Kalau hendak masukkan dalam masakan pastikan buang biji terlebih dahulu. Senang terus boleh makan dan telan.

4. Cara yang paling mudah hanya tambah air panas dan tambah sedikit gula perang. Wangi baunya.

P/s : Herbal Drink ni akak tak jual, free gift untuk setiap pembelian 2 botol Milkup Candy

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0