fbpx

Bahaya Ibu Mengandung Kurang Kalsium

BAHAYA KE IBU MENGANDUNG KURANG KALSIUM?

Mommy-mommy semua perhati tak kalau setiap kita pergi check up, doctor dan nurse akan selalu ingatkan kita untuk minum susu.

Sebab kalsium ni sangat penting untuk kita yang mengandung, Pertama sekali, ia untuk menguatkan tulang. Keduanya, ia janin dalam kandungan akan membesar dengan sihat dan sempurna. Biasanya, baby akan menyerap zat kalsium ini bermula saat di trimester ketiga.

Masa di awal kehamilan janin dalam kandungan memerlukan 30 mg kalsium, trimester kedua pula sebanyak 50 mg dan trimester ketiga sebanyak 250 mg kalsium yang diperlukan.

bahaya ibu mengandung kurang kalsium

So, mommy perlu ambil sekurang-kurangnya 500 mg ke 1300 mg kalsium setiap hari. Sebab tubuh hanya boleh menyerapnya sebanyak itu je. Kalau mommy tak amalkan kalsium ia akan beri kesan pada badan di kemudian hari nanti.

“Ala akak saya tak boleh minum susu masa mengandung, nanti jadi loya, jadi muntah. Kenapa ye?”

Yess, akak tak tau semua orang boleh minum susu, terutama kalau mommy ada masalah cerna laktosa.

“Eh jap, apa pulak laktosa tu kak?”

Okay, laktosa ini kalau nak tahu adalah gula yang ada dalam susu. Sesetengah orang tak boleh melalui proses laktosa kerana ada masalah enzyme.

Pendek kata kalau dia minum susu ke, mesti perut akan cramp, muntah, sakit perut atau cirit-birit. Jadi macam mana mommy ini nak tambah kalsium kalau minum susu pun tak boleh?

Tak perlu risau kerana ada makanan lain yang ibu boleh makan bagi tambah kalsium.

bahaya ibu mengandung kurang kalsium 1
bahaya ibu mengandung kurang kalsium 2
bahaya ibu mengandung kurang kalsium 3

Makanan lain yang boleh tambah kalsium untuk ibu mengandung.

• Kalau tak boleh telan susu, buat makanan yang ada sumber susu seperti puding susu, roti atau oat. 
• Sayuran hijau seperti brokoli. 
• Ikan sardin dan tofu 
• Sandiwich berkeju 
• Yogurt 
• Bayam, kacang hijau atau makanan laut yang tak ada merkuri 
• Smoothie buah-buahan 
• Susu soya 
• Ambil supplement kalsium (perlu rujuk doktor terlebih dahulu ye mommy-mommy.

Semoga Bermanfaat ! Untuk Lebih Tips Mengenai ibu dan anak sila Klik SINI
Kredit : Facebook Aizah Zarirah

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0