fbpx

APA ITU CRADLE CAP??

Bahaya Tak Kalau Kepala Bayi Berkerak?

Korang familiar tak dengan “cradle cap” atau selalu orang panggil masalah kerak kepala baby nih?

Cradle cap : sejenis masalah kulit yang kelihatan berwarna kekuningan, berkelompok, berminyak, keruping besar yang selalu menghinggapi kulit kepala bayi baru lahir. 

Sekali imbas, mommies tengok seakan-akan macam kelemumur orang dewasa, tapi versi lebih teruk dan kena dekat baby. 

Selalunya baby tak rasa gatal-gatal jika terkena masalah kerak kepala atau cradle cap ni. Selalunya akan kena seawal beberapa hari selepas dilahirkan

INFO YANG MOMMY PERLU TAU!

Apa yang menyebabkan kerak kepala atau cradle cap ini?�Penyebab utama masih tidak diketahui namun ada 2 pendapat yang sering kali dikatakan menjadi penyebab kepada masalah kerak kepala ini iaitu :

1. kehadiran hormon ibu yang mengalir dalam darah anak menyebabkan penghasilan minyak sebum yang abnormal didalam kelenjar sebum dan folikel rambut bayi.
2. jangkitan kulat Malassezia yang tumbuh didalam kelenjar sebum bersama bakteria.

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak
masakan
milkupempire

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

JOM NANTIKAN POSTING SETERUSNYA UNTUK DAPATKAN TIPS BERKAITAN CRIDLE CAP INI. INFO DARIPADA FACEBOOK AIZAH ZARIRAH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0