fbpx

6 TIPS CARA HILANGKAN CRADLE CAP

Sebelum ini admin telah kongsikan apa itu cradle cap. Jom kita ketahui lebih lagi tips dan cara hilangkan cradle cap ini. Semoga berguna buat ibu ibu.

 

Actually cradle cap ni normal bagi bayi. Boleh kata kebanyakan bayi akan alami masalah ni. Apa yang membezakannya cuma sama ada teruk ataupun tak teruk.

Walaupun tak merbahaya, tetapi ia mengambil masa untuk dihilangkan. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menghilangkan kerak kepala bayi ini.

KENAPA BAYI SAYA ADA KERAK KEPALA?
Kerak kepala pada bayi baru lahir dipercayai terhasil akibat hormon yang tertinggal dalam badan bayi semasa proses kehamilan. Hormon ini merangsang kelenjar untuk mengeluarkan cairan yang menyebabkan sel-sel kulit berkumpul membentuk lapisan.

Selain itu, ia juga dikaitkan dengan pembawaan genetik, seperti ekzema, termasuk masalah kulit yang lain, seperti kelemumur.

Jom check list cara hilangkannya….

1) Bila jadi macamni, jangan cuak, tapi bila dapat tau je, terus bawak baby pegi jumpa doctor. Tanya kenapa and cara nak rawat. Kalau boleh jumpa doctor pakar kanak-kanak terus lah lagi bagus. Dapatkan nasihat and nanti doctor selalunya akan bagi cream khas untuk baby.
 
2) Selain guna cream yang doctor bagi, basuh rambut baby dengan shampoo baby dan ia boleh longgarkan keruping (yang akak baca dan akak buat la). Masa cuci rambut baby tu, gosok dan sapu slow-slow kepala baby. Bagi orang Islam, selawat 3x sekali InshaAllah.
 
3) Lapkan kepala dan rambut baby. Kalau boleh semua benda ni lakukan slow-slow, janganlah ganas sangat sebab kesian kepala baby lembut lagi. Yerr akak tau kau geram bila nampak kerak keruping banyak sangat, tapi sila bersabarr. Akak kalau tengok pun geram jugak, tapi kang buat kasar-kasar bahaya.
 
4) Lepas mandi, sapu baby oil dekat kepala baby. Janganlah sapu banyak sangat, over betul kau ni kan! haha. Sapu yang memadai sudah. Ada orang letak minyak zaitun, ada orang guna olive oil, Sambil sapu, korang boleh urut lembut bagi baby rasa selesa. Kadang-kadang baby boleh mengantok terus sebab dia khayal orang belai-belai rambut dia. hehe. Mengada betul.
 
5) Sikat rambut baby gunakan sikat rapat-rapat. Kalau nak guna sikat kutu tu pon no hal. Tu mak aku ajar la. haha. Tapi kalau ada rambut lah, kalau takde rambut, kau nak sikat apa ye tak ? hehe
 
6) Ulang setiap hari and selalunya masalah ni akan hilang dalam 2-3 minggu (depends pada baby yerkk). Masa mandikan baby pun, jangan lupa cuci hari-hari.
 

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak
masakan
milkupempire

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »
Uncategorized
milkupempire

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0