fbpx

6 TEKNIK URUTAN UNTUK SIMANJA KITA

Mengurut simanja adalah cara sihat untuk menenangkan diri dan meluangkan masa berkualiti dengannya.

Panduan urutan SIMANJA!

1. Wujudkan persekitaran tenang, tenteram dan senyap sebelum memulakan urutan.

2. Pastikan persekitaran tidak sejuk.

3. Basuh tangan supaya kebersihan tidak terjejas.

4. Pilih masa yang sesuai, ketika bayi anda tenang (contohnya sebelum waktu tidur), tetapi elakkan mengurutnya sejurus selepas menyusukannya.

5. Kalau mommy lebih suka menggunakan minyak atau krim, pilih jenis yang tanpa wangian dan tidak bertoksik, macam Therapy Oil Boomibaby yang menggunakan¬†ūüíĮ¬†bahan semulajadi dan selamat untuk simanja. Dan pastikan bayi mommy tidak mempunyai alahan kepada minyak.

6. Ambil kira respons bayi terhadap urutan itu; jika bayi tidak suka, berhenti mengurut.

Selamat mencuba¬†‚̧ԳŹ

Belakang: Tiarapkan bayi mommy. Urut kedua-dua belah tulang belakangnya dalam gerakan putaran kecil dari leher ke punggung. Urut beberapa kali dengan perlahan dan sedikit kuat dari bahunya ke kaki untuk siapkan urutan. Kemudian mommy boleh meriba dan menyusukannya.

Muka: Menggunakan ibu jari, urut mukanya dengan gerakan putaran. Jangan tekan terlaku kuat. Urut bahagian pelipis, dahi, kening, hidung, telinga, pipi, di sekeliling mulut dan rahang.

Dada: Menggunakan kedua-dua tangan, urut dada sebelah kanan dan kirinya dalam gerakan putaran (seperti sayap rama-rama). Kemudian, guna tangan kanan untuk mengurut bahagian atas kiri ke bawah kanan, dan sebaliknya menggunakan tangan kiri. Ulang dalam gerakan bersilang.

Kaki: Ulang urutan ‚Äėmemerah susu‚Äô dari pehanya ke buku lali, dan urut ke atas semula. Kemudian, gosok kakinya dengan lembut antara tapak tangan anda. Ulang dengan kaki sebelah lagi.

Lengan: Letakkan tangan di sekeliling lengannya dan picit secara lembut ke bawah sehingga ke pergelangannya seperti ‚Äėmemerah susu‚Äô. Urut pula ke atas. Kemudian, gosok lengannya dengan lembut antara tapak tangan mommy. Lakukan pada kedua-dua tangannya

Perut: Letakkan tangan di atas perutnya dan urut dengan lembut ke bawah hingga ke pinggulnya. Ulang beberapa kali dengan bergiliran tangan. Urut sebelah kiri abdomen dari atas ke bawah. Kemudian urut dari kanan ke kiri di bahagian atas abdomen. Bawa jari mommy ke sebelah kiri dan ke bawah.

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More ¬Ľ

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More ¬Ľ

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. ūüėú Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More ¬Ľ
peria katak
masakan
milkupempire

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‚ÄėPERIA KATAK‚Äô Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More ¬Ľ
Uncategorized
milkupempire

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‚ÄėMAINTAIN‚Äô SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More ¬Ľ

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More ¬Ľ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0