fbpx

5 TIPS KURANGKAN BAYI MUNTAH SUSU

Siapa yang rasa tak sabar dukung anak selepas anak minum susu, tapi selalunya anak akan muntah pada baju , orang tua biasa panggil Gumoh Susu.

Untuk ibu-ibu yang baru menimang cahaya mata, muntah selepas menyusu isu merupakan petanda bayi baru menyesuaikan diri pada penyusuan.

Tapi, awas! Korang kena perhantikan dan check juga kekerapan dia muntah. Jadi macam mana nak kurangkan muntah susu tu?

Jom admin kongsikan 5 tips kurangkan bayi muntah susu. Tips dan info ini admin ambil daripada facebook Aizah Zarirah. 

Jom check list….

1. Mengiringkan bayi semasa bayi masih terjaga selepas penyusuan.

 

Selepas menyusu sebaiknya jangan terus dukung, mommy kena mengiringkan sikit badan dia sampai ada bunyi beb.

 

2. Jangan picit perut bayi dan pakaikan pakaian yang longgar untuk bayi ketika menyusu.

 
Seeloknya mommy pakaikan mereka pakaian yang longgar semasa penyusuan, lepas tu tangan tu jangan gatal sangat tekan-tekan perut mereka. Konon nak check sama ada perut mereka kembung ke tak!
 
3. Habiskan penyusuan hingga simanja betul-betul kenyang.
 
Habiskan penyusuan sehingga bayi benar-benar kenyang di sebelah payudara. Sebagai maklumat tambahan, jika laktosa tinggi berbanding lemak, proses penapaian laktosa akan menghasilkan banyak gas dalam usus bayi yang akan menyebabkannya kembung.
 
4. Amalkan pengurutan perut bayi.
 
Amalan mengurut bayi dengan cara yang betul boleh mengurangkan risiko refluks dan kembung perut. Urutan bayi bukan sahaja dapat menenangkan bayi malah melancarkan sistem penghadaman dan menguatkan ototnya. Guna je Therapy Oil Boomibaby sebab minyak ni selamat untuk kulit simanja anda.
 
5. Kenal pasti pemakanan mommy.
 
Cuba kenal pasti makanan yang diambil oleh ibu hingga memungkinkan masalah kembung seperti susu lembu dan kafein.
 

Jom kita cuba untuk mengikut langkah-langkah ini kerana mencegah lebih baik daripada mengubati. Semoga info dan tips kali ini dapat membantu ibu-ibu di luar sana...

Info dan Tips ini Diambil daripada Facebook Aizah Zarirah

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA

5 TIPS ‘MAINTAIN’ SUSU BADAN SEMASA BERPUASA. Salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar hari ini? Moga ibu semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Untuk ibu yang sedang berjuang maintain menyusukan anak tetapi mahu susu maintain tidak berkurang. Kak eja

Read More »

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA?

RISAU SUSU BADAN DROP KETIKA BERPUASA? Ibu yang menyusukan anak tentu risau kalau susu bdan drop ketika bulan puasa kan? Walaupun agama islam tak mewajibkan mereka untuk berpuasa tapi tak semua ibu memilih untuk tidak berpuasa. barangkali mereka berasa segan

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0