fbpx

5 TANDA ANAK TERKENA KEMBUNG PERUT

Siapa yang tak risau anak merengek siang dan malam, semua benda tak kena. Sebab tu sebagai ibu bapa kita kenali corak tangisan anak kita.

Anak yang bawak satu tahun kebawah memang tak pandai nak bagi tau apa yang dia rasa. Jadi hanya dengan tangisan mereka mampu meluahkan segalanya.

That’s why kenapa kita sebagai ibu bapa kena pantau setiap corak tangisan anak. Jadi jom admin kongsikan 5 tanda anak terkena kembung perut.

5 tanda anak terkena kembung perut

1. Mereka menangis selama tiga jam berturut-turut.

Jika anak mommy menangis selama tiga jam untuk sekurang-kurangnya selama tiga minggu, anak mommy mungkin terkena kembung perut.

2. Anak mommy berumur 3 minggu ke atas
Kalau anak kita berumur lebih atau kurang dari tiga minggu, mungkin ada benda lain yang menyebabkan dia menangis untuk jangka masa yang panjang.

Kembung perut selalunya terjadi bila anak berumur tiga minggu ke atas dan ia akan mula berkurang apabila mereka berusia 3 ke 4 bulan.

80% ke 90% bayi sembuh dari kembung perutapabila mereka berusia 4 bulan.

5 tanda anak terkena kembung perut 1
5 tanda anak terkena kembung perut 3

3. Anak akan meneran ototnya semasa menangis.

Baby yang terkena kembung perut ni akan menggengam tangan, membengkokkan jari kaki dan menutup mata ketika menangis. 

Jika anak mommy ada menunjukkan tanda-tanda ini, memang dah tiba masanya untuk mommy merawat kembung perut si manja tau!

4. Masuk angin.

Menurut Baby Center lagi, angin tidak menyebabkan kembung perut, tapi semasa bayi kita menangis, mereka mungkin masuk angin akibat dari udara yang mereka telan.

Mengeluarkan angin boleh membuat anak kita rasa lebih selesa. Baby kembung perut pun biasa poo poo mereka lebih banyak dari biasa dan ini akan mengeluarkan semula susu selepas menyusu.

5 tanda anak terkena kembung perut 3
5 tanda anak terkena kembung perut 4
5. Anak tidak menangis tapi lebih pada menjerit
What to Expect menggambarkan yang tangisan baby kembung perut. Dia menangis dengan kuat, menyakitkan dan berterusan.
Adakah anak mommy menangis macam tu? Kalau ya, mommy dah dah tau kenapa
Nota penting: Anak mommymungkin tiada kembung perut.
Jangan hanya expect mereka suka menangis. tak bermakna tanda anak kembung perut.
Boleh jadi ia kerana perkara lain yang menyebabkan anak mommy sakit, seperti sensitif kepada makanan. Untuk betul-betul pasti, bincang dengan doktor yang lebih pakar.

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak
masakan
milkupempire

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0