fbpx

5 FAKTOR KENAPA KULIT ANAK KERING

STRESSNYA BILA KULIT ANAK KERING ! UBAT APA YANG BOLEH DIPAKAI LAGI NI?!

Ibu mana yang tak sayang anak kalau lihat kulit anak yang selalu kering dan menggelupas. Nak dikatakan salah makan tak juga, nak dikatakan cuaca tak yakin pula. Jadi harini admin nak kongsi 5 faktor kenapa kulit anak kering.

Kita yang dewasa ni pun dah tahu macam mana seksanya bila berkulit kering, apatah lagi bayi kita.Kadang-kadang bila tengok mereka menggaru, sampai menangis-nangis sebab luka dan pedih. Alahai, hati ibu bapa mana yang tahan tengok kan.Dengan cuaca panas dan udara yang tak berapa bersih di Malaysia ni, kadang-kadang boleh buatkan ibu bapa risau nak bawa anak mereka keluar rumah.

5 Faktor kulit anak Kering!

Kulit bayi pun sama je macam kita, boleh mengalami kekeringan kulit. Kulit boleh menjadi kering disebabkan kadar air yang kurang pada bagian luar kulit, yaitu epidermis. Faktor ni dapat terjadi akibat berbagai hal, iaitu:

 

1. Lingkungan. 
Suhu lingkungan memengaruhi kesehatan kulit. Lingkungan yang panas dan kering dapat menyebabkan kulitnya kehilangan cairan. Namun, penggunaan pendingin ruangan (AIR COND) pun boleh menyebabkan hal ini terjadi.
2. Salah pilih sabun. 
Sabun mandi yang di pakai boleh jadi penyebab kulit bayi kering. Biasanya, hal ini terjadi karena bayi Kita tak sesuai dengan sabun yang digunakan. Apalagi kalau kulit bayi Kita ni sensitif. So, pastikan pilih sabun yang tiada bahan mekuri tau terlebih buih.
3. Masalah kulit lain.
Seperti ekzema, Ekzema pun menjadi penyebab kenapa kulit bayi Kita kering dan terkelupas. Eksema adalah masalah kulit yang selalu berlaku pada bayi dan anak-anak, yang disebabkan oleh berbagai faktor, macam alergi makanan, asma, demam, alergi lingkungan, dan genetik penyakit keluarga.
4. Baju yang terlalu tebal. 
Bukanlah nak suruh anak tu pakai baju sexy mexy ye, atleast jangan la kita pakaikan anak dengan baju yang selalu sarat. Pilih baju yang sesuai dengan suhu kita kat malaysia ni. Jangan berangan nak pakaikan baju ala-ala duduk salji.
5. Kurang minum air.
Kalau anak kita dah lebih dari 6 bulan, dah boleh bagi air masak yang cukup untuk balance kan balik kelembapan kulit mereka.

SUMBER : AIZAH ZARIRAH

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak
masakan
milkupempire

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0