fbpx

5 Cara Bantu Tenangkan Si Kecil

RESEPI MILKBOOSTER BERKESAN DAN MENYELERAKAN

Resepi milkbooster berkesan dan menyelerakan Ramai orang tertanya-tanya, kenapa susu badan ibu drop semasa berpantang?  sampai ada yang mengamalkan petua orang lama dan telan pelbagai macam ubat-ubatan yang ada diluar sana.  Ada sesetengah yang dah berputus asa dan rasa down

Read More »

Breakfast dengan air kurma merah.

Breakfast dengan air kurma merah Breakfast dengan air kurma merah. Terutama time datang bulan, Elok sangat sangat. Jujube atau di panggil Kurma Cina atau Kurma Merah ini memang kaya dengan khasiat terutama untuk kaum wanita. – Mak berpantang dan hamil

Read More »

Resepi puree untuk makanan baby.

Resepi puree untuk makanan baby Malam ni share resepi puree pulak untuk baby. Mak-mak kalau nak join makan puree ni pun boleh juga. 😜 Risau anak makan makanan segera yang penuh dengan PENGAWET, PERASA dan PERWARNA tambahan? Dilema di atas

Read More »
peria katak
masakan
milkupempire

PERIA KATAK!!!

PERIA KATAK!!! Akak sorang ke yang mula-mula anti betul dengan yang namanya ‘PERIA KATAK’ Dengan rasa yang pahit, siapa je sanggup telan. Tapi, bila pikir-pikir balik. Pahit pun sanggup ditelan demi kasih sayang terhadap diri. Siapa tak sayang diri woi..

Read More »

"YA ALLAH STRESSNYA BILA SI KECIL ASYIK MENANGIS TANPA HENTI-HENTI"

Pelbagai petua dan idea telah dilakukan untuk tenangkan si kecil tapi semuanya hampa dan tidak membantu.

Ya Tuhan, apa nak buat kalau bayi kerap menangis? Bila tidur baru keadaan sunyi, tapi kalau dia bangun saja dari tidur, pasti dia sambung menangis semula.
Ini antara dilema mak-mak yang ada anak kecil di rumah.

 

Sebab itu kadang-kadang ia boleh menyebabkan ibu tak cukup tidur sebab kena berjaga malam supaya bayi tak berterusan menangis.

Benar, menangis merupakan alat komunikasi utama. Tapi kalau dibiarkan boleh menyebabkan mereka kena sawan tangis.

Admin nak kongsikan sedikit ilmu  yang telah admin ambil daripada facebook Aizah Zarirah akan  dilema ini sebab anak kerap menangis tak henti-henti.

 

5 Cara bantu Tenangkan Si Kecil

 

1. Peluk dan pegang bayi menghadap kita. Lepas tu, perlahan-lahan letak dagunya di atas bahu kita sambil bergoyang sedikit. Bacalah zikir, doa atau nyanyian yang berentak perlahan.

2. Ada Sesetengah baby ni suka diletakkan di tempat yang selamat untuk bertenang dan mungkin membuatnya tertidur. Oleh itu, kita boleh meletakkan bayi atas katilnya sampil menepuk lembut punggung atau mengusap rambutnya.
3. Kalau anak kerap sangat menangis, cuba beri baby menghisap sesuatu seperti menyusukannya. Secara tak langsung berat badannya juga akan bertambah.
4. Cuba tenangkan si kecil itu dengan mandian atau urutan lembut. Gunakan Therapy Oil Boomi Baby Untuk keselesaan simanja.
5. Bedung juga adalah salah satu cara membantu tenangkan bayi yang menangis. Malah dia merasakan seolah masih berada dalam rahim ibunya.
 
Semoga ilmu mengenai 5 Cara Bantu Tenangkan si Kecil ini dapat membantu ibu-ibu da Semoga bermanfaat ❤️
5 cara bantu tenangkan si kecil

KREDIT : AIZAH ZARIRAH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

0